Přízemní rozkoše

10. prosince 2009 v 7:42
Středa!/Čtrvtek
Milí přátelé, je středa a já píšu Středník. Mám smysl pro řád a snažím se ho dosahovat, kdykoli to jen jde. Dnes to nejde. Mám totiž připojení od společnosti BANNERWEB.CZ, s.r.o., která mě po léta trpělivě učí si přístupu k internetu vážit. Jakmile se jí zazdá, že beru konektivitu jako samozřejmost, hned mě na pár hodin či dní od internetu odstřihne. Za tuto výchovnou činnost si přitom neúčtuje ani korunu navíc - faktury chodí stále ve stejné výši.

Dnes mám takový výchovný den, proto mohu Středník sice napsat, nemohu ho ale zveřejnit. To udělám až zítra z práce. (Tímto bych rád poděkoval svému zaměstnavateli, společnosti ALTUS Training Center, který má připojení pořád.)

Rád bych se tentokrát rozepsal o volnosti, rovnosti a bratrství. Nevím, zda se ideály francouzské revoluce uplatňují také někde jinde, ale vím bezpečně, že nacházejí svoje vyjádření ve Štěpánské ulici v Praze 2.

Ve Štěpánské, 411 kroků od mého pracoviště, je totiž řeznictví a uzenářství, které provozuje také samoobslužnou jídelnu na stojáka. Otvírají v půl osmé a končí ve dvě odpoledne, ale nabito mají pořád - kolikrát stojíme frontu až na chodník. Je to přesně ten typ vývařovny, který si pamatuju z mládí: V obrovských jámách nerezových zásobníků se válí desítky ovarových a uzených kolen, ovarových hlav a sekané, vedle se kouří z držťkové polévky a za prosklenou stěnou se lesknou porce pečeně.

Řezník s mastnýma rukama zručně napichuje dvojzubcem kusy masa a obrovským nožem z nich odkrajuje žádané porce. Dělá to tak dlouho, že už se zmýlí nejvýš o deko. Ale většinou se nezmýlí vůbec. Jeho přidavač lije na talíře louže hořčice a kydá hromady křenu a maličká učednice točí pivo za pivem.

Do téhle jídelny chodí bez výjimky všechny sociální skupiny, což se vám nikde jinde nestane. V nóbl restauracích, kde tráví večery smetánka, se nepotkáte s lopatami a naopak ve čtyřkách bez ubrusu je kravaťák vnímán jednoznačně jako vetřelec. Haškovské "host jako host - zaplať si pivo a žvaň si, co chceš" už prostě neplatí. I hospody jsou kastované.

Tady ovšem stojí v jedné frontě chlapi v montérkách, co v Lipové opravují silnici, kluci ve svetrech, kteří si odskočili z prodejny mobilů v Ječné, a vážení pánové v oblecích, bílých košilích a kravatách s jemným vzorem. Silničáři se ani servilně nehrbí, ani proletářsky nemachrují a kravaťáci se netváří shovívavě. Všem je totiž srdečně jedno, čím kdo je a co dělá za dveřmi téhle jídelny. Tady nás všechny halí jedna stejná, mastná pára.

A nejenže se tu lidi nedělí podle stavu, majetku a titulů - tohle prostředí nás všechny přímo spojuje. Lidé před sebou neuhýbají pohledem, naopak na sebe spiklenecky pomrkávají, pokyvují hlavami a usmívají se jeden na druhého ústy plnými vepřového ovaru. U stolku si zdvořile uhýbají, aby se každý vešel, aby si tu krásnou chvíli radosti a živočišné rozkoše užil, protože sdílená radost je dvojnásobná radost. Každého nového příchozího vítají souhlasné pohledy, každá objednávka je doprovázena uznalým pokývnutím - neboť tady si nelze vybrat špatně.

Každý den kolem jedenácté se mě zmocní zvláštní směsice neklidu a tiché radosti, s níž vyrážím na svou pravidelnou čtyřsetkrokovou pouť. Za pár minut už otvírám dveře, z nichž se mi v ústrety valí teplá, voňavá pára, abych vstoupil do prostoru dokonalé rovnosti a bratrství mezi lidmi, možná poslední, kterou ještě znám. Je to primitivní, přízemní a mimo jiné také zoufale nezdravé. Ale taky je to naprosto fantastické! Pokud tudy budete mít někdy cestu - vřele doporučuji :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kloistr kloistr | 10. prosince 2009 v 9:45 | Reagovat

:o) V Cechach taky jednu takovou vyvarovnu znam. Napric profesemi. Honosne ji nazvali Nadrazni Restaurace, lidove zvana Nadrazka. Dobre tam vari za prijatelnou cenu, nejsou skoupi na porce a plni i specialni prani ( treba moje, paticky ), k tomu pivko nebo kofola. Vzdy odchazim prezran a spokojen. :o)

2 babča babča | E-mail | 10. prosince 2009 v 9:51 | Reagovat

To mám radost, že něco takového ještě existuje. Je to moje mládí. Dokonce si nemyslím, že je to méně zdravé než sekané maso ve sladké žemli nebo hranolky nasáklé tukem. Určitě se zastavím.  Jen doufám, že svoboda se týká i žen :-)

3 Petr Kukal Petr Kukal | 10. prosince 2009 v 10:00 | Reagovat

to [2] babča:

Týká. Ale pochopitelně tu ženy přitahují o poznání více pohledů - většinou samozřejmě překvapeně obdivných :-)

4 Zdenka-matka Zdenka-matka | 10. prosince 2009 v 10:17 | Reagovat

Já mám hlad....

5 xoxo xoxo | 10. prosince 2009 v 10:51 | Reagovat

Něco podobného bylo i v Chrudimi na náměstí, nevím, jestli tam ten bufet ještě je, ale jezdili jsme tam hodně i z Pardubic. Bylo to výborné...

6 honajz honajz | E-mail | 10. prosince 2009 v 10:54 | Reagovat

Maj tam taky bůček?

7 Petr Kukal Petr Kukal | 10. prosince 2009 v 10:56 | Reagovat

to [6] honajz:

Pochopitelně :-)

8 rucuk rucuk | E-mail | 10. prosince 2009 v 14:53 | Reagovat

Tak takový pěkný plátek pečeně, libovoučké, propečené, mňam...Nebo szegedín...

9 Tenzulice Tenzulice | 10. prosince 2009 v 15:16 | Reagovat

Doprčic, zase jsem si poslintal stůl. Ještě že mám parádní škvarky od švagra. Teda, to vám závidím.

10 babča babča | E-mail | 10. prosince 2009 v 15:23 | Reagovat

pro Tenzule

Těm škvarkům rozumím a nostalgicky vzpomínám na doby, kdy sádlo bylo pořádně vysoké a byla radost ho vyškvařit.

Škvarkům co jen šustily, pěkně teplé a posolené se nedalo odolat.

11 Pharao 46 Pharao 46 | 10. prosince 2009 v 16:21 | Reagovat

Dobrý den

Pokud někdo pojede z Prahy po dálnici na Plzěn nebo opačně vřele doporučuji udělat zastávku v Žebráku .Je to to samé v menším a je k dispozici posezení.Exit 34 na první křižovatce do prava po cca 30m na pravo s parkovištěm podél silnice.

Dobrou chuť

12 edita svatosova edita svatosova | E-mail | Web | 10. prosince 2009 v 16:38 | Reagovat

jej, škvarky, ty jsem neměla ani nepamatuju,... pěkně se mi sbíhají sliny po tomto článku, co na tom, že si dopřeji takovéhle mastňárny jen zřídka, o to víc mi chutnají

Dobrou chuť!

13 Zdenka-matka Zdenka-matka | 10. prosince 2009 v 17:31 | Reagovat

Už nemám hlad....

14 Teplík Teplík | 10. prosince 2009 v 18:31 | Reagovat

Nááádhera ;-P Taky v ústí nad labem jednu máme a máte pravdu... krásný námět na článek:-)

15 rucuk rucuk | E-mail | 10. prosince 2009 v 19:19 | Reagovat

No na to vás užije bez rozdílu věku a pohlaví, jen to papání dát  na plac a už všichni neví na co mají mít chuť....(:)))

16 Tomáš Tomáš | 10. prosince 2009 v 21:25 | Reagovat

Jo, tohle mi připomnělo devadedásátá léta na medicíně v Plzni, kdy jsme při přesunech z Bor na Lochotín navštěvovali pravidelně řeznictví u Fasta (tam nad divadlem), kde fungovala v suterénu podobná jídelna - takový prejt dvou barev, to byla, panečku, dobrota. A dršťková? Radost zavzpomínat. A i tam panovala autorem popisovaná sociální rovnost i s frontami, které v nichž se mačkali lidé, co by se k sobě jinak nepřiblížili na vzdálenost menší než byl kvardát rozdílu čísel na jejich výplatních páskách.

17 MIRA MIRA | 10. prosince 2009 v 22:01 | Reagovat

Moc mi chybí "bufík" toho druhu, jak je popsaný článku a komentářích. Není to díra na trhu?

18 babča babča | E-mail | 11. prosince 2009 v 14:06 | Reagovat

pro rucuk:

Téma pro advent jako stvořené :-))), ale i tělo je třeba nasytit.

Můj taťka mi říkával, teprve až budeš umět ocenit dobré jídlo a pití, budeš opravdu dospělá.

A to já vážně jsem. Nemám problém si každý den uvařit dobrou baštu. Prostě už jen ty přízemní rozkoše :-)

19 Pavlína Pavlína | E-mail | 11. prosince 2009 v 19:26 | Reagovat

Ad: autor

Mňam, ten ovárek... V Jeseníku na náměstí byl před revolucí Labužník, tam se taky krásně papkalo a lidi tam chodili rádi. Všimla jsem si, že se poslední dobou objevují klasické bufety, ale už to není ono.

Tak až tam znova půjdete na oběd, přeji dobrou chuť :)))

Ad: babča

Tak, tak, svatá pravda :)))

Člověk dobře najezen, je i dobře naladěn a s úsměvem jde všechno lépe :)))

20 zpoplatnik zpoplatnik | E-mail | 12. prosince 2009 v 8:11 | Reagovat

V Kyjově na rohu býval mléčný bar a vedle Slávie bufet.

Dnes je v bývalém " mléčňáku" maximegasuper obchod nějakého TRANG - Saigona a místo bufetu jiný Ťin- Ťong  prodává boty. Vcelku se u nás obchodníkům z Vietnamu daří.Mají tu provozoven tuším už pět, nebo šest.

Klasický bufet je jen jeden, taková nudle o čtyřech úzkých stolech jako součást masny - v pondělí zavřeno.

21 Iva Iva | E-mail | 12. prosince 2009 v 8:26 | Reagovat

Pane Kukal,

neusínáte v práci kolem oběda a není to jen sen? Pokud ne, brala bych to snad jako polední výlet a ne rychlý oběd.

22 Petr Kukal Petr Kukal | 12. prosince 2009 v 17:54 | Reagovat

to Iva: Usínám, pochopitelně - jako každý. (Doufám, že tohle nečtou moji šéfové :-) Ale sen to není - usnu vždycky až když se vrátím :-)

23 Zirk Zirk | 12. prosince 2009 v 21:50 | Reagovat

To autor,

jestli se nepletu tak je to  v podstatě na rohu Štěpánské a Ječné, že ano?

    Samozřejmě, že tam dobře vaří  ale pravdou je, že bych si tam nikdy nedal prejt, karbanátek, sekanou a pod. mleté pochutiny. To jen pro vaší informaci. jedno je zajímavé, že jako odborník  zde předkládáte  rovnost  mezi lidmi  při návštěvě tohoto řeznictví. kam sice chodí  tzv. kravaťáci a lidé v montérkách, ale rozdíl mezi nimi v podstatě není, protože  v tom finančněekonomickém žebříčku jsou v podstatě na stejné výši . Jen dotaz, chodí tam například Šéf  České obchodní inspekce nebo jeho námšstci - mají rovněž sídlo  takových ani né sto metrů daleko. Nechodí, protože ti na této rovnosti nemají zájem.

Jinak z hlediska gastronomie  bych tento váš příspěvek klidně  doporučil do nějakého  odborného časopisu. Ovšem ale bez fotografie uvedeného řeznictví. Oni jsou zrovna příkladem toho, jak naše  Hygiena  měří dvojím metrem. na jedné straně soustavně  kritizuje  Čínské jídelny a bufety  za dodržování  hygienických předpisů a zrovna toto řeznictví je ukázkou tohot že zde se stále dělá jako za předchozího režimu .

Jen by mne zajímalo, jak  by jste porovnal  cenu a kvalitu  nabídky s nabídkou v bufetu  našeho parlamentu. kam jste jistě měl přístup, když jste dělal poradce ministrovi.

24 Pavel Pavel | 16. prosince 2009 v 13:34 | Reagovat

...ale čtou :-)

25 Petr Kukal Petr Kukal | 17. prosince 2009 v 9:36 | Reagovat

to [24] Pavel: To byla jen taková autorská licence, pane řediteli :-))

26 Blanka Ondrúšková Blanka Ondrúšková | E-mail | 30. prosince 2009 v 22:27 | Reagovat

Já u nás chodím do jedné ťing-ťong jídelny u Vesmíru /ostravské kino/ na nudle, ale prase je holt prase a jeho vůni nic nepřekoná.Škoda, že tu v Ostravě se nic takového nevyskytuje Jen Mc Donald a KFC na náměstí a tamdřív býval mléčný bar, čistý a pořád plný lidí a dobrých a jedlých svačinek. Dnes je plný puberťáků a lidí co na to mají, protože ceny jsou tam fakt "lidové" dochodce tam opravdu neuvidíte. My bysme šli raděj na ten ovar.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama